duminică, 28 februarie 2016

VASILE IFTIME, poetul pe numele său

Poetul nu vietuieste prin propria poezie. El poate doar supravietui, (ras)talmacindu-si destinul cu maxima fervoare ori sub masca unei minime seriozitati, printr-o falsa asumare a starii de poezie. Identificarea pana la sublimare cu timpul caruia ii serveste, fara insa a i se darui cu adevarat vreodata, ci doar traind strigator la periferia prezentului, ii confera poetului un statut pe care nu totdeauna societatea este dispusa sa i-l recunoasca.

Pe numele sau Vasile Iftime, poetul nu se construieste doar pentru a se narui apoi in cuvinte, ci se naste continuu, altruist in spatiul pe care il recunoaste drept poem. Pe acelasi nume Vasile Iftime s-ar putea acorda, psaltic si uneori diafan, un destin cu calde solfegieri biblice, daca poetul nu ar surprinde apoi prin discursuri sentimental-expresive, atingand si depasind chiar limita pudibonda a cititorului neavizat.

Poetul pe numele sau Vasile Iftime isi consuma succesul la public, chiar daca nu socheaza prin impostatii bruste, dar nici nu isi refuza experimente poetice la limita lumescului efemer.

Nascut pe 17 decembrie 1971, la Sarata Basarab, comuna Hanesti, Vasile Iftime a inceput a scrie dupa ce, mai întâi scotocitor in cuvintele altora, si-a descoperit propria realitate poetica. "Am citit de mic tot ce mi s-a recomandat, am citit si la intamplare, iubesc scriitorii francezi si scriitorii rusi, seva o primesc de la ei ca pe o binecuvantare. Imi place mai mult să citesc decat sa scriu, sunt mai multumit sufleteşte după ce am citit o carte bună decât după ce mi-a reuşit un poem... Am scris sase cărţi,  am publicat în multe reviste de literatură, dar toate acestea nu însumează mândrie, ci doar o existenţă după sufletul meu", marturiseste despre sine Vasile Iftime. De profesie "subofiter in Armata Romana, UM 01251", dupa cum singur se recomanda, a urmat Liceul Garabet Ibrăileanu din Iaşi, Institutul de artilerie, rachete  şi topogeodezie din Sibiu, si Facultatea de Psihologie.

Primele scrieri prind contur abia la varsta de 34 de ani, anul 2005 fiind si cel al debutului editorial, cu volumul de poezie "Umbre", Editura Geea. Urmeaza, anul urmator, "Un tot relativ", editura Agata, in 2007 o noua aparitie editoriala "Jumătate liliac", editura Axa, pentru ca anul 2008 sa ii aduca recunoasterea ca poet, cu volumul "Claustrofobii sentimentale", editura Axa, in acelasi an primind si statutul de membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Dupa o pauza de doi ani, Vasile Iftime revine cu alte doua volume, care surprind critica literara si il determina sa marturiseasca public noi forme de manifestare poetica, fara a se mai supune siesi, cel de pana atunci. "Alte poeme alte femei", editura Conta, 2010, si"Poeme cu toate femeile lumii", editura Dacia XXl, 2011, sunt cartile care il recreeaza pe poet, uneori in folosul sau, alteori spre incantarea publicului sau. Vasile Iftime este prezent in antologii: "1500 de scriitori clasici şi contemporani", editura Porţile Orientului, 2010, "Dicţionarul scriitorilor români de azi", editura Porţile Orientului, 2011, "Nord", editura Axa 2009, "Poezia", 2009, "Conta", 2010.


Un comentariu: