Treceți la conținutul principal

Medicul Pavel Chirila la Botosani, Conceptul de medicina crestina. 1 mai 2011

Plantele modificate genetic
In Geneza, cap. 1, apar aceste expresii: "Si a vazut Dumnezeu ca este bine si a fost asa". Acum 50 de ani, dupa mii de ani de la Creatie, omul a gandit ca Dumnezeu nu a facut bine plantele la Creatie, si s-a apucat sa modifice plantele, exact in genele lor, sa faca o planta mai buna decat a fost facuta la Creatie. Ca si cand, fiind un Dumnezeu al perfectiunii, a facut ceva imperfect la Creatie. Asa au aparut organismele modificate genetic, au fost introduse in alimentatia omului. Pana in momentul de fata se cunosc doua boli provocate de aceste plante: cancerul si alergiile. Acum doua saptamani, a fost o cearta la Academia de Stiinte Agricole, marea majoritate a oamenilor de stiinta agronomi, probabil indrumati din Occident, au sustinut ca si Romania trebuie sa introduca OMG. Scriptura vorbeste despre alimentatia omului pana la Potop, si anume semintele ierburilor si roadele pamantului, adica cerealele si fructele. Studiile contemporane arata ca cerealele si fructele sunt cele mai valoroase alimente de pe pamant, cu care omul poate supravietui cel mai mult, in aceste tipuri de alimente se gaseste totul, de la aminoacizii cei mai valorosi, pana la minerale, vitaminele cele mai vaoroase.


Cancerul
Cancerul este o boala care trebuie tratata prin toate metodele care exisa, si citostatice, si operatie si terapii naturiste, fiecare cu rolul ei. Medicina naturista poate interveni in componenta imunitara a cancerului.

Pacat si boala
Doar in cateva situatii gasim o situatie directa intre pacat si boala. Celelalte cauze care nu sunt pacate nu actioneaza specific, si e normal sa fie asa, pentru ca omul trebuie sa inteleaga ca orice pacat poate produce orice boala, si ca orice boala a carei cauza este pacatul trebuie inteleasa si asumata ca atare.

Cereale si fructe
Alimentatia viitorului, a prezentului si a trecutului este una singura, cea naturala. Alimentatia integrala, alimentatia nerafinata, faina integrala, lapte integral, sare integrala, nu margarina, ci ulei presat la rece, nu ulei rafinat, ulei presat la rece.


Cu plante modificate genetic nu s-a hotarat inca nimic, dar probabil le vor introduce, pentru ca se vor supune directivelor internationale.

O planta pe langa corp nu trateaza o boala, iar in efectul magic al plantei nu trebuie sa crezi.

Despre psihologie
Poate fi folosita in practica catehetica? Psihologia laica, stiintifica, academica, se spune ca a scos cei mai multi oameni din biserica, este o stiinta care trebuie crestinata, este o cale prin care este atacat sufletul bolnavului. Sunt multi psihiatri interesati. Am organizat un curs cu psihologii, am vazut dorinta lor de a invata, dar nu le-a predat nimeni in scoala asa ceva. Scoala de psihologie are multe indicatii contrare conceptului de psihologie crestina.

Suplimentele alimentare
Suplimentele alimentare care au invada piata: luam suplimente alimentare daca ne lipseste ceva din corp. Conceptul de medicina crestina nu trateaza oamenii sanatosi. "Oamenii sanatosi nu au nevoie de doctor”, spune un verset peste care se trece usor, dar are multe semnificatii. Asistam la incalcarea acestui verset, incalcare care aduce mii de boli. Se obisnuieste sa se faca o profilaxie a bolilor, dar dezvolta ceea ce numim inductie patogenetica. Aceste plante, luate fara sa aiba omul nevoie, dezvolta niste simptome, reactii alergice.

Educatia sexuala si ortodoxia
Ministerul Sanatatii a vrut sa scoata 10.000 de caiete metodologice, cu descriere amanuntita asupra practicii sexuale, pentru elevi. La intiativa Mitropolitului Teofan, care pe atunci era la Craiova, am reusit sa impiedicam aceasta intiativa guvernamentala. Am fost priviti ca fundamentalisti, groaznici, duri, ca nu intelegem binele pe care vor ei sa il faca. Nu trebuie sa vedem asa. Noi suntem datori sa spunem punctul de vedere al dogmei si moralei crestine. Crestinismul este o religie maximalista, ofera si pretinde maxuimul. Fiecare om atinge ce nivel poate. Dumnezeu nu se supara pe om, fiecare om are sansa manturii. Nu este bine si normal ca religia ortodoxa, prin reprezentantii ei, sa scada aceasta stacheta. Religia ortodoxa nu este o religie a relaxarii, ci una a ascezei, fiecare om in masura care poate…

Vaccinul, o afacere!
Vaccinul contra cancerului de col uterin. Nu sunt de acord. Fiecare mama face ce doreste, dar acum doi ani, cand s-a achizitionat acest vaccin, am primit de la universitatile americane studii. In America, in fiecare an, 6 milioane de femei cu virusul uman papiloma, dintre acestea 0,84 % au si cancer uterin. Tot in America, 3.800 de femei fac anual cancer, 80 la suta dintre ele au si papiloma. Nu trebuie sa fii specialist, din aceste 4 cifre intelegi ca nu papiloma da cancer, ci cancerul dezvolta… Bazat pe aceste studii, vaccinul este o farsa, spun oamenii de stiinta. S-a dovedit mai tarziu, dupa ce au acordat Premiul Nobel pentru acest virus, la cateva luni procuratura suedeza a anchetat Comitetul Nobel pentru frauda. Ancheta nu e finalizata inca. Eu am iesit pe 4 posturi TV, am spus aceste lucruri. Am declansat o suparare mare. 24 milioane de euro costase vaccinul! De marti pana joi, de cand am vorbit public, vaccinarea s-a oprit la 3,2 % din cat vizau ei. Dupa un an, pregatind o noua campanie, cu gripa porcina sau aviara, nu mai conteaza animalul, am primit o citatie de la Colegiul Medicilor, unde am fost acuzat ca vorbesc impotriva vaccinurilor si ca imi suspenda dreptul de libera practica. Eu cunosteam legea colegiilor. Daca imi ridicau libera practica insemna ca ma cerceteaza pentru opinie. Eu imi exprimam parerea despre un medicament sau o boala. Acum o luna, la TV, o jurnalista l-a intreb pe un invitat: in iunie expira vaccinurile, au costat milioane de euro. Cine raspunde pentru acesti bani care s-au dat degeaba? Invitatul a raspuns: domnul Chirila, el a convins populatia sa nu se vaccineze. V-am spus asta nu ca sa va impresionez, ci ca sa intelegeti ca este si o mare afacere la mijloc.

Trup si suflet
Sa nu cadem in extrema aceasta, prin care sa acordam trupului o importanta mai mare decat o are el de fapt. Sufletul este determinant, cu toate manifestarile lui.

Se transmite cauza spirituala a bolilor?
Noul Testament introduce o teologie a persoanei, cum nu a mai existat pe pamant, atat de profunda si de aplicata la persoana umana, dar nu exista nimic, conform credintei noastre ortodoxe, care sa cada de la parinti la copii. Nu va sfatuiesc sa credeti in aceasta idee, in cazul acesta am practica o religie fatalista, ceea ce este total gresit. Fiecare suflet are in fata lui Dumnezeu dreptul la mantuire personala, in momentul in care incepem sa le dam pe seama bunicilor, generatiilor, nu mai este teologia crestina.

Spitalul Christiana
S-a nascut din initiativa unui grup de medici si preoti, cu scopul de a avea un spital unde se poate aplica conceptul de medicina crestina. Medicii si preotii lucrau impreuna, maicile asistau bolnavii, un an de zile s-a citit Psaltirea continuu in spital. La un moment dat a fost distrus printr-o actiune samavolnica, in care au fost antrenate 18 comisii de control, ministere, corp de control al Guvernului, Garda Financiara, Curtea de conturi. Au luat cele 5000 de boli de observatie ale bolnavilor, intr-o noapte, au extras din interior adeverinte de somaj, cupoane de pensii, apoi ne-au imputat sute de milioane de lei, in anii 94, pe motiv ca internarile au fost neregulamentare, deoarece lipsesc taloane de pensii si adeverinte, pe care ei le-au extras si le-au dat foc intr-o noapte, in curtea spitalului. Cine era in spatele acelei actiuni nu m-am lamurit, am avut doar banuieli, mai multe zvonuri pentru care nu am dovezi. Conceptul de medicina crestina, care a inmugurit in acel spital, cu vindecari miraculoase care s-au produs, exista in continuare, le-am prezentat in fata dvs., si are perspective frumoase. Cand am infiintat Centrul medical Christiana am comis o greseala majora. In 90, fara venit, fara legea sponsorizarii, am acceptat sa lucram cu statul, Ministerul Sanatatii. Ne-au prevenit multi straini sa nu ne asociem cu statul. Dupa 15 ani am infiintat Spitalul Sf. Irina, merge foarte bine entru ca e fara stat. Am castigat un proiect european, noi trebuie sa contribuim cu 1 milion de euro, probabil ii vom achita, cu ajutorul lui Dumnezeu, este primul centru de recuperare oncologica in Romania, va reusri pentru ca este fara stat.

Griul incoltit il luam primavara, la iesirea din iarna, oamenii astenici, la ciclu, la convalescenti, dar nu la cancer.

Cineva e foarte revoltat ca toate alimentele contin aditivi. E foarte bine ca sunteti revoltat, mai aveti un lucru de facut: sa nu le consumati!

De ce se imbolnavesc si copiii? De ce se imbolnavesc si sfintii...

Inseminarile in vitro sunt acceptate de BOR, intreaba cineva. Biserica nu s-a pronuntat, eu sunt impotriva, din mai multe motive, nu avem timp sa le dezvoltam.

Biometria la romani
Biometria aplicata pasapoartelor romanesti este cea mai performanta din lume, cip-ul acela dezvolta cred ca 56 de pagini scrise, un pasaport nemtesc dezvolta numai 6 pagini. Din pacate, toate sinoadele ortodoxeale altor tari sunt impotriva Biometriei, toti parlamentarii altor tari sunt impotriva biometriei. Guvernul Romaniei a fost de acord cu biometria, parlamentarii romani au fost de acord, Sindul nostru a fost de acord, parlamentarii nostri din parlamentul European au fost de acord cu biometria, iar poporul nu a reusit sa se opuna vehement biometriei. Ce meritam aceea avem!

Sarea iodata
In 2002, Guvernul roman a dat o hotarare unica in lume, prin care obliga populatia sa manace sare iodata, asemenea hotarare nu a mai existat, nimeni din lume nu si-a permis sa oblige poporul lui sa manance ce vrea Guvernul. S-a produs in Romania, o tara foarte originala din multe puncte de vedere. Sarea iodata, cu obligatia de a fi mancata de poporul roman, ca si cum Guvernul s-a gandit intens la starea de sanatate a poporului sau. In lume au fost 3 experimente cu iodarea sarii, intr-un catun, intr-o scoala si o provincie din Australia. Experimentul: au facut analize si au vazut ca a crescut cancerul, hipertiroidia, au crescut alergiile la iod, deci o catastrofa. Hotararea de Guvern s-a dat, dupa cateva saptamani am publicat un articol, am scris despre cele 3 experimente, si am primit un telefon de la Politia sanitara din minister. Dumneata obisnuiesti des sa vobesti impotriva Guvernului? Obisnuiesc, am raspuns. O sa-ti iau dreptul de a vorbi in public. Era, saraca, ori naiva ori nu era in toate facultatile, pentru ca nu poti pune pumnul in piept. M-am dus la ea, pentru ca m-a chemat, am incercat sa ii prezint studiile. Ea a incercat sa ma contrazica, dar nu cu argumente stiintifice.. ci in genul Ministerul Sanatatii este preocupat.... La un moment dat am zis: eu nu inteleg nimic din ce spui dumneata, dumneata nu intelegi nimic din ce spun eu. Sotia mea, medic cercetator alergolog, a lucrat ani la rand in acest domeniu si are o alergie la iod. Era sa faca soc anafilactic dupa ce a fost data cu iod la o infectie. Sotia mea va acumula mai mult iod in organism in urma hotararii de Guvern. Daca face un soc anafilactic, indiferent ca moare sau nu, eu vin si te strang de gat. Acum ai inteles?, i-am spus. Da, dar stati linistit, o sa dam o noua hotarare de Guvern, prin care pregatim si sare normala, la farmacie, cu reteta. Doamna, farmaciile, de cand au aparut, vand medicamente, nu alimente. In 2006 am refacut statistica, si am constata ca bolile de tiroida in Rom au crescut, cancerul de tiroida s-a dublat, alergiile au crescut de vreo 3 ori, iar hipotiroidia, pentru care de fapt se luase masura, a ramas nechimbata. Am publicat din nou aceste rezultate. Chiar a doua zi, am rugat ziaristul sa faca pagina mare, cu titlul: Guvernul baga cancerul in tiroida romanilor. Poporul roman nu a rectionat deloc, nici macar un telefon nu a primit ziaristul, ca a crecut de doua ori cancerul! Ministerul Sanatatii nu a reactionat, nu au fost agresivi, ci indiferenti. Guvernul a fost singurul care a reactionat: a dat o noua hotarare de Guvern, prin care a dublat cantitatea de iod in sare! Apoi, a mai revenit cu o masura, prin care dadeau voir si magazinelor naturiste sa vanda sare fara iod.

In Scriptura, se spune ca fiecare pacat poate genera oricare boala, dar mai exista ceva, 3 sinucideri, a lui Iuda si 2 in Vechiul testament. Toate 3 legate de o tradare. Acesta este un caz unde foarte precis se arata cauza spirituala a bolii.

Pilda de la Parintele Argatu
Sotia mea, pe vremea comunistilor, fiind un alergolog renumit, a plecat cu o bursa in America. A mers la Parintele Argatu si i-a spus: Parinte, am ocazia sa raman in Occident, ce sa fac? I-a raspuns Parintele Argatu: daca ramai in Occident vei trai in lumea dreptilor, daca te intorci in Romania vei trai in lumea sfintilor.

Cafeaua
Cafeaua nu e nociva deloc! Cu conditia sa fie bio, nu tratata cu chimicale, nu cu arome sintetice. Nefiarta, ci infuzata! Numai romanii fac cafea la ibric, e foarte toxica. Sa fie indulcita cu miere, sa fie tratata si cu un pic de lapte.

Comentarii

  1. o seara cu adevarat duhovniceasca, Dr. Pavel Chirila este un adevarat roman si crestin.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

MAUDIE. Povestea adevărată a unui geniu

Arta naivă impresionează nu prin complexitatea tehnicilor, nici prin subversivitatea mesajelor sau inovaţii în formă sau culoare. Mai mult decât orice, arta naivă se situează dincolo de ipocrizii, în afara convenţiilor şi a dictaturilor culturale de orice fel. Excepţional caracterizează Victor Ernest Masek Insula Artei Naive, vorbind despre "evadarea dintr-o realitate sfâşiată de contradicţii, deziluzii şi cruzime, într-o lume fără dezbinări, fără monştri reali, fără violenţă".

I se mai spune arta prim-planului, pentru că se desprinde de orice regulă a perspectivei picturale, pentru că planul compozițional dispare, iar detaliile fascinează mai ales prin aparenta stranietate, prin surprinzătoarea poziționare în cadrul vizual. Arta naivă este, în sine, o poveste. Chiar dacă nu excelează în tehnică, ba pare să sfideze conștient canoanele impuse de-a lungul vremii prin mii de pagini de studiu pictural, arta naivă scoate la iveală percepții noi, pe care ni le prezintă într-un soi…

"Fata din Curcubeu", cu Marcela Motoc. Povestea dintr-un cinematograf unde viața bate filmul

"Fata din Curcubeu", anunțat din vreme ca fiind evenimentul care va reactiva Studioul pentru Tineret al Teatrului pentru Copii și Tineret "Vasilache" Botoșani, a agățat dintru început ceea ce, în limbaj colocvial, i-am spune un renume îndoielnic. Povestea unei prostituate. Interzis copiilor. Limbaj nerecomandat minorilor. Cu toate acestea, publicul tânăr a asistat la o poveste de viață, un spectacol fără derapaj lingvistic sau gestual. Desigur, se presupune doar ca spectatorul să aibă vârsta necesară înțelegii depline a unui act artistic, a unui subiect care fură și ispitește, pentru că este nevoie de o corectă asimilare a întâmplărilor, a poveștilor derulate pe scenă.

Dacă toate-acestea fi-vor învățate, vorba poetului, spectacolul "Fata din Curcubeu" devine unul inițiatic la nivelul simțirii. Un exercițiu de umanitate care elimină pre/judecata, elimină disprețul față de ființă, adăugând conștiinței toleranța și acceptarea aproapelui, înțelegerea și, de c…

"Strania poveste a lui Benjamin Button", un film de David Fincher,

Filmul ne așază în față, spre final, un prunc ce moare în brațele fostei iubite, o femeie bătrână care poartă în memorie și în suflet singurul dar pe care l-a primit: o iubire bizară, stranie, dar plină de fior.

"Strania poveste a lui Benjamin Button", regizat de David Fincher, a primit trei premii Oscar (din 13 nominalizări!). În 2009, a obținut Oscar pentru Cel mai bun machiaj, pentru Cele mai bune efecte vizuale și pentru Cea mai bună scenografie. În același an, filmul a mai fost distins la Premiile Bafta pentru Cele mai bune efecte vizuale, pentru Machiar și hairstyle și pentru Scenografie.

"M-am născut în condiții neobișnuite". Așa începe "Strania poveste a lui Benjamin Button", povestea unui om născut bătrân, în anii sfârșitului Primului Război Mondial (1918) și care moare copil, în pragul secolului 21.

Filmul "Strania poveste a lui Benjamin Button", inspirat de romanul lui F. Scott Fitzgerald, ne poartă prin viața unui om. Însă, chiar dac…

Dimineața care nu se va sfârși, de Ciprian Mega. Un film care urcă în verticala ființei

Emigrație, prostituție, viața ascunsă a ambasadelor populate cu politruci ieftini și superficiali. Plus consecințele care îmbracă haina suferinței. Filmul lui Ciprian Mega este tulburător și pe alocuri bulversant. Bulversant dacă nu recunoști Calea, tulburător dacă nu accepți Viața. Triada hristică (Eu sunt Calea, Adevărul și Viața) se compune din fâșii sufletești pe care le culegi pe întreg parcursul filmului, pentru ca în final să o găsim revelată, dezvăluită în simplitatea și firescul credinței.

Dincolo de subiectul extrem de incitant – povestea unei prostituate românce în Cipru – filmul Dimineaţa care nu se va sfârşi scoate la iveală aspecte grave privind diaspora și neimplicarea diplomației în problemele grave cu care se confruntă românii aflați peste graniță. Cum la fel de bine aspectate sunt fisurile din interiorul clerului, atunci când politicul impune și dispune.

Producția purtând semnătura lui Ciprian Mega este una care iese din linia obișnuită a cinematografiei românești, ș…

"Pridvoarele cerului", de Margarita Wallmann. Sau despre prăbușirea care înalță!

"Pridvoarele cerului" are tot ce își poate dori un cititor: povești de dragoste, intrigă, personaje fastuoase, călătorii memorabile, o scriitură de înaltă clasă, ironie, culmi ale metaforei.

"De când mă ştiu, din cea mai îndepărtată copilărie, am dorit să fiu dansatoare. Şi călugăriţă. Dacă din întâmplare, plimbându-ne pe străzile Vienei, întâlneam călugăriţele vreunei mănăstiri, o rugam pe mama:
- Te rog, cumpără-mi şi mie o rochie din astea lungi, dar să fie la fel cu ale lor!
Întunecată, mama se mulţumea să comenteze cu un suspin, la înapoierea acasă:
- Tare ciudat mai e şi copilul ăsta! Poftim, i-ar plăcea să umble îmbrăcată ca o bunică!
O „bunică', cel puţin în vremea aceea şi în mediul marii burghezii, era o doamnă foarte, foarte bătrână care purta rochii lungi, cu trenă, măturând podelele. . . Cât despre cei din jurul meu, rude sau prieteni, când îmi aflau îndoitul proiect de viaţă, se apucau să-mi explice, răbdători şi cu tot tactul cuvenit, că viaţa monahală nu …

Rebel în lanul de secară. Un film despre renunțarea la celebritate

Teama de mediocritate este la fel de puternică, la Jerry Salinger, precum fuga de celebritatea construită, acea celebritate care decurge dintr-un bine gestionat proces de marketing literar. Din acest punct de vedere, filmul lui Danny Strong seamănă cu o meditație, dar nu atinge marginile vreunei parabole, dimpotrivă. Este despre răzvrătire, despre căutarea sinelui cu riscul abrutizării și al propriilor distrugeri sufletești.

Anii de glorie din viața unuia dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX, în 110 minute de peliculă! Rebel in the Rye nu poate cuprinde întreaga personalitate a lui J.D.Salinger, dar are menirea de a stârni curiozitatea, de a îmbia privitorul spre descifrarea unei enigme pe care regizorul Danny Strong o împachetează în imagini care decurg unele din altele, care se întrepătrund sau care, dimpotrivă, rup mersul firesc al unei biografii atât de controversate până astăzi.

Scrisul nu este un proces public. Nu poate fi descris cinematografic, la fel cum un autor nu …

Elena Ferrante, prietena mea genială!

De ce ai citi tetralogia napolitană a Elenei Ferrante? Pentru că acoperă goluri în viața ta, pentru că înveți să privești altfel simplitatea umană și să acorzi circumstanțe aproapelui. Pentru că nimic din ce e intim nu trebuie risipit în furtișaguri ale clipei. Pentru că a fi femeie nu înseamnă a fi opusă bărbatului, ci a ști să trăiești umăr lângă umăr, atâta timp cât drumul este destul de larg cât să vă cuprindă pe amândoi.

Elena Ferrante propune o tetralogie care acoperă, pe sute de pagini, destinul unor oameni cu nimic diferiți de oricare dintre noi. Fiind vorba despre patru volume publicate sub pseudonim, întâmplările scapă de sub suspiciunea subiectivității și impun chiar o anume veridicitate în notă auto-biografică.

Chiar dacă sunt traduse și citite în toată lumea, nimeni nu a reușit, până astăzi, să spună cu exactitate cine este Elena Ferrante (există nume, dar fără confirmări din partea editurii). Și poate că de aici vine și forța acestor cărți: Elena Ferrante poate fi oricin…

Preotul Toma Chiricuţă, de la Botoşani la Bucureşti

"La Zlătari - Bucureşti era un preot foarte bun, Toma Chiricuţă, de la Iaşi, botoşănean, care predica foarte frumos. Predica numai pentru intelectuali. Eu nu am auzit în viaţa mea un predicator mai desăvârşit decât părintele Toma Chiricuţă. Toată întelectualitatea era acolo. Duminica se oprea circulaţia pe Calea Victoriei". (Dimitrie Bejan, "Bucuriile suferinţei")

Părintele Toma Chiricuţă s-a născut pe 6 iunie 1887, într-un sat din Vaslui. A urmat Facultatea de Litere şi Filosofie şi apoi Teologia, fiind trimis şi la Universitatea Leipzig, unde va studia filosofia.

Revine în ţară şi se stabileşte la Botoşani, unde va activa ca profesor de limba germană. Tot aici se căsătoreşte, fiind hirotonit preot pentru Biserica Adormirea Maicii Domnului (Uspenia). În această perioadă înfiinţează împreună cu poetul George Tutoveanu şi cu scriitorul Tudor Pamfil Academia din Bîrlad, care va avea o intensă activitate în perioada interbelică. Devine, între timp, şi profesor de rel…

SCUT. Un poem de Emil Botta

Iubirea ma apara,

de aceea port
fruntea sus, in exil printre oameni.
Cand ziua decade si cand, spre apus,
Cumpana linistita se-nclina,
o, atuncea, de sus,
primesc o tristete senina.

Ochii mei in extaz ratacesc
spre adancul fantanii unde stelele scapara.
O, de al stelelor dor ma topesc
si m-as duce la ele,
dar Iubirea ma apara.

Cu graiuri nebune ma cheama,
in lunci, cantatoare Undine.
Si cand sa le ajung, Piaza Rea
ma trage la dansa : la mine, la mine !
Dar ma insoteste acel Cineva,
Iubirea, pururi cu mine.

(“Pe-o gura de rai “, 1943)

"Afterimage", un film tulburător despre curajul de a fi liber

"Afterimage" este povestea unui pictor celebru care moare în mizerie. Singura lui vină este aceea de a nu accepta compromisul. Un film zguduitor despre condiția artistului. Despre decăderea trupească și înălțarea spirituală. Despre un timp al profundei dezumanizări, dar și al prefacerilor interioare. Despre rezistență și supraviețuire.


"Afterimage" (Imaginea de apoi) este ultimul film al lui Andrzej Wajda, unul dintre cei mai mari maeștri din istoria cinematografiei, co-fondator al școlii poloneze de film, laureat al Premiului Oscar de Onoare. Moare pe 9 octombrie 2016, la Varșovia, la vârsta de 90 de ani, la scurtă vreme după lansarea filmului. Patru dintre filmele sale au fost nominalizate la Oscar, categoria film străin. Ultimul film realizat întregește o operă de excepție. Filmul lui Andrzej Wajda este despre integritate, libertate, demnitate și nesupunere. 

În "Afterimage" (2016) aflăm povestea unui artist de avangardă sufocat de socialismul stalinist…