CONSTANTIN DRACSIN, omul care si-a daruit mainile ingerilor

!Mori cu adevarat
cand incepe sa te uite lumea...


Constantin Dracsin, cu numele real Costache Gugoasa, s-a nascut la 20 iulie 1940, in satul Draxini, comuna Baluseni, judetul Botosani, si s-a stins din viata la 7 ianuarie 1999, in ziua Sfantului Ioan Botezatorul.

Este inmormantat la Cimitirul Eternitatea, din Botosani.

A fost poet, grafician, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Artistilor Plastici Amatori din Bucuresti.

A publicat in timpul vietii opt volume (primul in 1981), numeroase grupaje de poeme in reviste literare ("Cronica", "Ateneu", Luceafarul", Romania literara"), iar desenele sale au fost expuse pe diverse simeze si au ajuns in variate colectii particulare.


Daca ar fi trait intr-un alt timp, intr-un alt oras, intr-o alta tara, Constantin Dracsin ar fi fost un simbol. Al victoriei in fata infrangerii, al putintei in fata neputintei, al bucuriei in fata intunecimii.

Dracsin a fost omul care si-a plimbat intotdeauna manecile in buzunarele goale. Pentru ca mainile si le imprumutase ingerilor.

Asa si-a inceput joaca. Joaca de-a poezia, de-a chinul, de-a viata.

Un poet care si-a trecut cuvintele printre dinti si le-a prefacut in poem. Un artist care, pentru ca nu avea maini, a desenat cu ochii. Poetul care a creat minuni cu creionul intre dinti.


Un confrate de generatie care scrie cu creionul intre dintii sai albi si puternici de moldovean asa cum lucra Luchian in anii sai din urma. Sunt miscat de seninatatea verbului sau, de curatenia si candoarea cu care strabate veacul si viata ce i s-a dat..., scria Ioan Alexandru in aprilie 1976.


Am dat peste un om

care nu stie sa faca un rau bine;

fericit pentru acest lucru

in fericirea lui

fara margini.


Astfel povestea despre sine Constantin Dracsin, in Autoportret. Cuvinte de o curatenie biblica, intocmai Fericirilor: Fericit in fericirea fara margini!


Prea putin cunoscut printre botosaneni, aproape uitat de strazile pe care le-a strabatut, Poetul isi urmeaza acum nemurirea pentru care se pregatise amanuntit timp de 59 de ani.


ZBUCIUMUL JUGULUI


Totdeauna am preferat mai intai

joaca, -

dupa aceea moartea.

Odata chiar murisem

nejucat; -

ca sa ma intorc nejucat

la oile mele.

Se spune ca hartia fiecaruia

este scrisa,

de la cap la coada,

din inceputuri;

jugul ma tine

dupa ce-l duc

prin zi si noapte

zbuciumat.

Hai,

priviti-ma unde ma doare;

de jocul meu sa-si bata joc

numai

cuvantul, mama,

si tot ce iese in ei,

frumos!


DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA IN PACE, CONSTANTINE!

11 comentarii:

  1. da a fost unchiul meu si spun ca fost un om de o deosebita valoare

    RăspundețiȘtergere
  2. as vrea sa luam legatura domnule anonim, ma numesc gugoasa george gugoasa_george@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  3. da a fost un om deosebit am trait in aceiasi localitate DRAXINI dumnezeu sa-l odihneasca

    RăspundețiȘtergere
  4. cine esti gugoasa george ? eu sunt anonimul

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut domnule anonim, sunt un nepot de-al lui Constantin Draxin.Locuiesc in Timisoara,bunici mei locuiesc langa casa lui .am copilarit in jurul casei sale.Sunt nepotul lui mos Petrache Stearpa

    RăspundețiȘtergere
  6. SALUT SI IO SINT DIN DRAXINI SI CHIAR LAM CUNOSCUT PE POET ,AM CRESCUT LINGA EL AS VREA SA IMI DAI ADRESA TA DE MAILL

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut anonim, eu sunt , gugoasa george, si locuiesc in timisoara , cum am mai spus, adresa mea de maill este gugoasa_george@yahoo.com ,nr. de tel este 0764400141, da un bip. De fapt sunt nascut si crescut la Caransebes , Caras Sverin, am terminat scoala , in Timisoara, unde m-am si stabilit.

    RăspundețiȘtergere
  8. ok domnule Gugoasa george
    eu sunt nepotul lui direct ma numesc Gugoasa Cristian adresa mea de email catalin_ker@yahoo.com , a fost fratele lui tata imi pare bine ca mai sunt si prin tara oameni cu acest nume

    RăspundețiȘtergere
  9. da, a fost o persoana deosebita si eu l-am cunoscut foarte bine dar pacat ca a plecat asa tanar dintre noi.fi-ei tarana usoara!

    RăspundețiȘtergere
  10. da a fost un om cu suflet mare pacat ca sa stins prea repede

    RăspundețiȘtergere
  11. Se implinesc 14 ani de cand a plecat de langa noi.Sa ne amintim cu drag de unchiul nostru

    RăspundețiȘtergere

Evgheni Vodolazkin - LAUR. "Calea ta e grea, căci istoria dragostei tale abia începe"

"Laur" poate fi deopotrivă cartea vindecătorilor și a celor vindecați. "Laur" poate fi, asemenea, cartea inițierii. Î...