duminică, 11 iulie 2010

DIAVOLUL ESTE POLITIC CORECT

Am terminat de citit cartea Parintelui Savatie Bastovoi - "Diavolul este politic corect". Nici nu stiu daca sa o recomand sau nu. Poate nauci si smeri deopotriva. In format comod mainilor oricarui cititor, cu scris larg, generos fiecarei priviri, cartea parintelui se dedubleaza parca, dupa cateva zeci de pagini care amintesc de "1984", a lui George Orwell, transformandu-se intr-un supratext care contine - cumulat cu informatia pe care cititorul deja o detine in masura mai mare sau mica - un mesaj clar, dur, dar mantuitor prin solutia care se desprinde. Iar solutia este una singura: IUBIREA.

Am inteles, insa, ca viata nu se bazeaza pe reguli sau strategii, ca legile nu sunt decat o alta forma a autoritatii de a controla, manipula si constrange, ca suntem foarte disciplinati in tot ce inseamna acceptarea sistemului, chiar daca asta ne situeaza pe o pozitie potrivnica aproapelui nostru.

Nevoia vitala de bani, dependenta de sistem, de ordonarea sociala si comoda transforma omul in "fiinta umana, adica asemanatoare omului", spune autorul, fiinta umana care, privita ca o masinarie perfecta, trebuie anihilata brusc atunci cand da semne de uzura.

Cam atat. O carte de citit si de continuat apoi fiecare in parte: iubirea incepe de azi, de aici, de acum. Poate si de la aceasta carte. Totul este sa ne lasam pierdute orgoliile si patimile si sa ne privim unii pe altii in ochi. Nimic nu este usor. Dar ce greu mai frumos al sufletului decat iubirea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu