CARTILE MELE DE DEMULT


"Scrisori catre fiul si fiica mea", de Alice Voinescu
Nascuta in 1995. Este prima femeie din Romania cu titlul de doctor in filosofie, obtinut la Sorbona, in 1913. Descendenta din familia lui Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, in acelasi timp nepoata a profesorului Constantin Rădulescu-Motru. Studiaza in Germania si Franta, unde familia accepta sa o trimita, la insistentele lui Titu Maiorescu.
Dupa doctorat, refuza o catedra la o universitate din America si un post de lector la Paris. Vine in tara si activeaza ca profesor titular de estetică si istoria teatrului la Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti.
In 1951 este arestata. Face un an si sapte luni de inchisoare, apoi domiciliu obligatoriu in satul Costesti din apropierea orasului Targu Frumos, unde ramane pana in ianuarie 1954, în conditii grele. Moare in noaptea de 3 spre 4 iunie 1961.
Cea mai cunoscuta carte este cea adresata tinerilor, "Scrisori catre fiul si fiica mea", publicata postum, care cuprinde scrieri din perioada deportarii sale, de la Costesti. O carte innoitoare, binefacatoare, indreptatoare. Cine mai citeste oare astazi o carte care vorbeste doar despre CUM AR TREBUI SA FIM tocmai pentru ca nu mai avem nicio sansa SA FIM CU ADEVARAT?

"Jurnalul unei fiinte greu de multumit", de Jeni Acterian

O carte necesara tinerilor, care poate fi ascultata pe trilulilu, in citirea superba a Oanei Pellea. Nu voi scrie mai mult, pentru ca pe Jeni Acterian e frumos sa o descoperi. Si Oana Pellea este de un firesc aproape suspect (adica se confunda deseori cu autoarea textului, intr-un destin care, chiar daca nu le este aidoma, le uneste exceptional!)

(FOTO: JENI ACTERIAN)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evgheni Vodolazkin - LAUR. "Calea ta e grea, căci istoria dragostei tale abia începe"

"Laur" poate fi deopotrivă cartea vindecătorilor și a celor vindecați. "Laur" poate fi, asemenea, cartea inițierii. Î...