Ce este, de fapt, clasa de mijloc?


Marile culturi ale lumii au evoluat grație menținerii unui nivel de educație și de civilizație care să permită promovarea valorilor și, în timp, formarea unor elite (nu în sens exclusivist, mai degrabă, mergând pe linia ascendenței latine a cuvântului elită, vom vedea că el provine din eligo, eligere = a alege). Motivația traiului din ce în ce mai precar, a sărăciei predominante, dimpreună cu resemnarea în fața politicilor impuse sau predispuse, nu înseamnă decât a rămâne, ca popor, în stadiul de asistat. Or, așa cum aminteam, avem posibilitatea de a ieși din resemnare și de a alege. 
Cel mai bun exemplu în acest sens este cel al Austriei cu fascinanta sa Vienă, o cetate a culturii în toate timpurile. 
Stefan Zweig, scriitorul care în 1933 avea să compună libretul pentru opera Die schweigsame Frau a lui Richard Strauss, scria: "Totdeauna arta și-a atins apogeul când s-a aflat unită cu viata unui întreg popor. La Viena, cu arta nu se glumea: era în joc însăși onoarea cetății. Era desigur foarte plăcut să fii, la Viena, favoritul mulțimilor, dar era greu sa-ți pastrezi locul, căci nu ți se ierta nici cea mai mică delăsare. Această morală se extindea asupra tuturor meseriilor și dădea naștere unui spirit de emulație binefăcător" (cf. "Pridvoarele cerului", de Margarita Wallmann, publicata in Romania la Editura Muzicala, 1981).
În urmă cu 30-40 de ani se stătea la coadă pentru o carte semnată de Noica sau de Steinhardt. Se cumpăra pe sub tejghea Blaga, se făceau tot felul de intervenții pentru a obține ediții rare ale scriitorilor pe care regimul îi pusese la index. Astăzi, în schimb, în deplină libertate, avem o cultură mediocră, cu lacune flagrante, iar șansele redresării par să fie încă departe.
Ne lipsește, auzim din ce în ce mai des, o clasă de mijloc formatoare, acel segment care să asigure supraviețuirea în spirit și dezvoltarea culturală a individului.
Clasa de mijloc este o categorie care în România ultimului deceniu a devenit subiect electoral pentru mai toate partidele politice. Înțelesul, însă, pe care politicianul român îl atribuie acestui segment de populație este unul cât se poate de original, el fiind mai degrabă adaptat unui standard din ce în ce mai coborât al societății.

Ce este, de fapt, clasa de mijloc?

The Economist scrie despre un cetățean al unei țări că "este în clasa mijlocie dacă, după ce îşi plăteşte mâncarea şi alte cele absolut necesare supravieţuirii, îi mai rămâne o treime din venituri la dispoziţie să cumpere ce-i trece prin cap".
Pentru o perspectivă mai largă, amintim aici și concluziile unui studiu Nielsen, care împărțea populaţiile din lume în trei categorii: prima care îşi asigură doar strictul necesar, a doua care, trăind decent, îşi poate permite să facă şi diverse alte cheltuieli după cum o taie capul (clasa de mijloc), şi cea de a a treia - care nu are restricţii la cheltuieli.

Care este situația reală în România? Studiile arată că 80% din populație se află în prima categorie (jos), în timp ce 20% din populație se situează în clasa de mijloc și superioară. Spre comparație: în Europa, 52% se află în partea de jos, 37% formează clasa de mijloc, iar 11% se află în zona superioară.

Evgheni Vodolazkin - LAUR. "Calea ta e grea, căci istoria dragostei tale abia începe"

"Laur" poate fi deopotrivă cartea vindecătorilor și a celor vindecați. "Laur" poate fi, asemenea, cartea inițierii. Î...